Igår vann Rolf-Göran Bengtsson ett fint pris på Idrottsgalan. Han har vunnit massor med fina medlajer och jobbat jättehårt under många år och är väl värd att uppmärksammas. Jag har inget problem över huvud taget med att han vann. Grattis Roffe!
Men jag har ett gammalt problem som jag brukar fundera på ibland. Och det gäller själva aktiviteten han bedriver – dressyr. Nu pysslar han med hoppning. Men som jag ser det är förmågan att få djur att hoppa högt en form av dressyr.
Siegfried & Roy kan vara på väg mot ett OS-guld om alla former av att få djur att göra trick kommer med i programmet. Bild lånad från deras hemsida.
På en idrottsgala bör man lyfta fram idrottare. Men är dressyr en idrott (menar här just dressyr, inte hoppningen)? Det beror självklart på hur man definierar ordet “idrott”. Själv tycker jag inte att en aktivitet automatiskt är en idrott bara för att man kan lägga ner jättemycket tid och ansträning på att bli bra på det. Inte heller räcker det med att man kan tävla i det.
Man kan vara professionell och lägga ner tio timmar om dagen på schack, WordFeud, kläddesign, matlagning och att fixa fetast bildstereo och man kan även tävla i dessa grenar. Men för den sakens skull tycker jag inte att de självklart är idrotter.
Är konsten att dressera djur och få dem att göra massor med invecklade konster en idrott? Är svaret “ja” undrar jag varför agility och lejontämjning inte finns med på OS-programmet i London i sommar. Vad är egentligen skillnaden på att få ett djur att hoppa genom ringar av eld enligt ett komplicerat mönster och att få ett annat djur att gå på ett lite lustigt och för det djuret onaturligt sätt? Själv har jag svårt att se skillnaden. Tänker därför börja lobba för att lejontämjning ska bli officiell OS-gren. Tigertämjning med för den delen. Lägger direkt en slant hos vadslagningsfirmorna på att Siegfried & Roy (bilden ) tar hem den första guldmedaljen.
14 comments
Lasse says:
Jan 17, 2012
I princip håller jag med dig, men nu är det väl inte dressyr R-G håller på med utan hästhoppning…..
Fredrik says:
Jan 17, 2012
Jo, jag gjorde hoppet mellan hoppning och dressyr i mitt huvud men inte i texten jag skrev. Har lagt till det nu.
Roffe | Multisportbloggen.se says:
Jan 17, 2012
[...] Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset och nästan halva Sverige gick man ut huset. Rulla honom i tjära och fjädrar, bind honom vid skampålen. Ja ni fattar. Jag vet inte vad jag ska säga. Roffes prestation eller nedlagda tid är beundransvärd. Men jag klassa inte detta som idrott. För att slippa skriva löpmetet av text om detta så håller jag med Fredrik Zillén. Fredrik har beskrivit detta på ett pedagogiskt sätt på sin blogg och därför får ni läsa mer där. Länken är här [...]
Annelie says:
Jan 18, 2012
Ok, hästhoppning är en form av dressyr, MEN, den är fysiskt krävande och kräver mycket kunskap om teknik och taktik, särskilt om man befinner sig på elitnivå som Rolf-Göran gör. Enligt din definition kan det alltså bara vara en sport om man antingen tävlar enbart med döda ting som idrottsredskap och/eller lag med andra människor? Man accepterar många sporter utan att ifrågasätta riktigt vad de går ut på, men ridsporten ifrågasätts ständigt. Det jag skulle vilja att vi lyfter i debatten är varför det är ok att “mobba” ridsporten, dvs ständigt ogiltigförklara den. Det är Sveriges näst största sport, med störst antal aktiva utövare av alla sporter i Sverige och en miljon personer i Sverige kommer dagligen i kontakt med ridsporten. Är det för att kvinnor är i majoritet av utövarna som övriga delen av sportsverige det är ok att såga en sport man inte kan mycket lite om? Visst, du får gärna lobba för att lejontämjning blir en OS-gren, men den har knappast lika många utövare som ridsportens minsta gren, så kan vi inte jobba för att sluta klanka ned på en stor svensk idrott först? Jag tror att fler skulle ha glädje av den insatsen.
Annelie says:
Jan 18, 2012
Såg att det smög in ett fel: jag menar naturligtvis: “Är det för att kvinnor är i majoritet av utövarna som övriga delen av sportsverige tycker att det är ok att såga en sport man inte kan mycket om?”
Marie says:
Jan 18, 2012
Ja, det här har definitivt blivit ett hett samtalsämne efter Idrotttsgalan. Men jag skulle gärna vilja höra hur du definerar idrott, Fredrik. Av ren nyfikenhet. Mellan raderna läser jag nämligen att du anser att det inte är ansträngande att hålla på med hästsport? Är det så du resonerar så skulle det finnas fler sporter som faller utanför ramarna. Vad gör då till exempel golf med i OS? Betydligt mindre ansträngande än ridning. För att inte tala om “bilsport” som också är en sport som finns med på idrottsgalan. Är bilförare idrottare? De sitter ju bara och åker bil.
Hur resonerar Du?
Lina says:
Jan 18, 2012
Ridsport fanns med på OS programmet redan år 1900 i Paris men debuterade inte förrän 1912 i Sthlm, fast på denna tid var det en mansdominerande sport. Detta är även en av de få sporter där män och kvinnor tävlar på lika villkor mot varandra. Det finns flera olika erkända sporter som inte fokuserar på fysisk ansträngning utan teknik, men som ändå ALDRIG ifrågasätts. Ridsporten ÄR fysiskt krävande även för ryttaren. Visst det är viss teknik och känsla som behövs för att kunna tävla på hög nivå, men så är det väl för alla sporter?
Du skriver själv att du inte har några problem med att Roffe vann Jerringpriset, men du verkar oerhört bitter och är okonstruktiv i ditt resonemang.
Kicki says:
Jan 18, 2012
Räknas motorcross och formel 1 som sport? Man sitter ju bara på eller i och meckar sen med motorn för att det ska gå fortare.
PauliR says:
Jan 18, 2012
Börja med kasta ut alla lek från os..fotboll till ex.
Johan says:
Jan 19, 2012
Ridning är fysiskt anstängande. Det är vetenskapligt klarlagt. I energiåtgång kan det jämföras med t ex tennis och brottning. Ni kan läsa mer här om ni är intresserade. http://www.hippson.se/artikelarkivet/ryttartraning/valtranad-ryttare-minskar-skaderisken.htm
Marie says:
Jan 19, 2012
Tack för tipset om artikeln!
Fredrik says:
Jan 19, 2012
Roligt att få så många kommentarer. Roligt också att i stort sett alla lyfter fram hur jobbigt det är. Undrar var i texten det står att dressyr inte är jobbigt och att jag därför inte tycker att RGB borde vunnit priset? Marie har i alla fall den goda smaken att skriva “mellan raderna läser jag…”.
Jag tycker att det även är roligt att Johan hänvisar till att det är “vetenskapligt klarlagt” att det är fysiskt ansträngande. Man kan tydligt forska om vad som helst. Undra när treårsstudien “Låser man en dörr är den svår att öppna om man inte har nyckel” kommer? Tror faktiskt inte min favoritsport triathlon har vetenskapligt stöd för att det är ansträngande.
Skulle gärna ha en källhänvisning till uttalandet: “en miljon personer i Sverige kommer dagligen i kontakt med ridsporten”. Först: vad menas med att “komma i kontakt med”? Att se trav på Sportnytt? Och även om många människor träffar hästar, kan man verkligen räkna dem till gruppen “personer som utövar hästsport”? Om man ibland hänger i stallet och tar hand om hästar och kanske rider en tur, är det att utöva hästsport? I så fall är kanske styrkelyft och friidrott Sveriges största sporter med tanke på hur många som har kort på gym och joggar. Om att rida ibland för nöjes skull är hästsport, då tycker jag att alla som joggade under 2011 ska räknas till gruppen “friidrottare” (dit löpning tillhör).
Så ska jag vara tydlig: Jag vet att det är jobbigt. Och självklart är det ett problem att många saker som allmänt förknippas med kvinnor och kvinnlighet förminskas och förlöjligas i vårt patriarkala samhälle. Möjligtvis har jag varit en del i den snedvridningen både i det här inlägget och annars. Men min poäng var mycket enkel (och är fortfarande). Både hästdressyr och lejontämjning går ut på att få bångstyriga djur att göra komplicerade trick och rörelser som ska vara spännande, intressanta och vackra att titta på. Att personer som gillar hästar och hästsport går igång som vansinniga och på inget sett kan se det skojiga i det hela gör det hela inte mindre kul.
För övrigt lobbas det nu hårt från Nya Zeeland att fårklippning ska komma med i OS-programmet. Se notis hos Eurosport här: http://www.eurosport.se/nyheter/farklippning-os-sport_sto3109570/flashnews.shtml
Jag tror det är jättejobbigt att klippa får om man dessutom ska klippa många och göra det på tid. Tror det finns vetenskapligt stöd för det. Är det en sport då?
Marie says:
Jan 19, 2012
Tack Fredrik, nu är jag helt med på hur du tänker och förstår ditt resongemang. Det finns ju faktiskt många fler djuraktiviteter som räknas som sporter, exempelvis agility, hundkapplöpning och rodeo. Hurvida en sport får vara med bland OS-grenarna har väl dock att göra med antalet utövare och utbredning i världen och där ligger ridsporten bra till. Lejontämjare och fårklippare måste nog lobba lite mer för sina sporter (?) helt enkelt innan de kan satsa på attt få in dessa bland OS-grenarna.
Fredrik says:
Jan 19, 2012
Antal utövare och utbredning men även tradition och vilket land som föreslår den nya sporten. Modern femkamp landar nog på traditionskontot då det inte direkt är en stor sport. Och att baseboll finns med tror jag inte har att göra med att sporten kvalificerar som utbredd eller traditionsrik.