Dolph Lundgren gjorde det på tio tusen meters höjd. Skrev klart sin bok, vill säga. En bok som han tänkte skriva redan på nittiotalet, men författarplanerna hamnade på is av olika anledningar. Nu har den bruna idépappersmappen blivit verklighet och på närmare 200 sidor delar Dolph generöst med sig av sin egen barndom, vägen till framgång samt massor av övningstips för att hålla sig i form – för alltid!

Den klene och småkrasslige Hans Lundgren växte upp under tuffa förhållanden med en dominant far och en allmänt dålig självkänsla. Han placerades hos farföräldrarna i Ångermanland, upptäckte kampsporten, blev en mönsterelev och tog flera år senare ett jättekliv in i Hollywoods fantastiska värld. Idag är Dolph älskad av svenska folket och hans imponerande fysik är resultatet av hårt arbete. Nu lär han ut konsten att bli ”fit forever”, med sin egen bok med samma namn.

Vi träffar Dolph Lundgren i en för honom välbekant miljö – dojon (träningslokalen; reds anm.) på Stockholms Kyokushin Karateklubb där han tränat i många år. Vi hälsas välkomna av Brian Fitkin, välmeriterad chefsinstruktör som varit Dolphs träningspartner och vän sedan sjuttiotalet, och kort därefter dyker även Dolph upp.

Vi kör väl lite övningar så ni får bättre bilder, säger Dolph och byter om till karatedräkt.

Att skriva bok är en tanke som funnits i bakhuvudet under en längre tid, berättar Dolph för oss. Hans liv är utan tvekan intressant läsning, med inslag av fysisk och psykisk misshandel, utanförskap, en stark vilja och mängder av spännande möten och händelser. Samtidigt är han personen som alltid får svara på vänners och bekantas frågor om träning. Vilket inte är så konstigt, med tanke på hans imponerande fysik. Kombinationen självbiografi och tips och råd om hälsa och livsstil kändes därför helt rätt, vilket har resulterat i boken ”Fit forever”.

Är det viktigt att ha en god fysik?
Kroppen är en viktig del av självkänslan och då jag själv var både klen och blyg som barn vet jag vad jag pratar om. Min far var inte snäll mot vare sig mig eller min mor och jag skämdes över att jag inte räckte till för att skydda henne. Idrott och träning är bra för alla – även i tonåren – och jag minns själv hur jag imponerades av Arne Tammer och hans löften om en stark fysik med hjälp av daglig träning. Vi var några polare som började träna som galningar för att sätta lite muskler på våra klena kroppar, och jag blev i den vevan medveten om hur mycket jag hatade att förlora!

Från hockey till pyjamasträning
I tidig tonårsålder säger Dolph själv att hans pappa, den lynnige yrkesmilitären, hade ledsnat på sin medelmåtta till son och skickade iväg honom från Stockholmsförorten till farfar och farmor i Nyland utanför Kramfors.

Det var tufft. Jag bodde ensam i källaren på deras hus, hade inga vänner och kände mig både annorlunda och utanför. Men i Norrland ska man idrotta för att bli poppis. Helst spela ishockey, så då började jag med det.

Jag var ingen stjärna på isen så jag testade på judo istället, som inte heller var min grej. Då kom kompisen Jeff med en bok om karate och den väckte vårt intresse för kampsport på riktigt!

Som av en händelse fanns det en karateklubb i närheten och Dolph berättar om de tuffa träningspassen – som uppmärksammades av omgivningen.

Jag har precis varit i Nyland tillsammans med min dotter och delat ut ett stipendie till ”Bästa eleven” vid Ådalsskolan i Kramfors, där jag själv studerat. Då blev jag påmind om hur gymnastikläraren på skolan upprörts över hur ”ett gäng galningar i pyjamas sprungit barfota i snön”, säger Dolph och skrattar åt minnet.

En av sakerna jag gillar med just karate, utöver det fysiska, är att sporten är klasslös. Alla har samma dräkter och det är bara färgen på skärpen som visar olika kunskaper och hur länge man har tränat. Det råder inte heller någon åldersfixering kring utövandet.

Boken ”Fit forever” bjuder bland annat på allmänna tips och detaljerade beskrivningar av övningar som ska hålla kroppen i trim livet ut – även om tiden för den egna träningen är knapp. Dolph tycker vi alla ska fråga oss själva vad fysisk träning egentligen har för betydelse för dig och ditt liv. Han listar sin egen behovspyramid, med önskeprioriteringar över sitt liv, enligt följande:

Familjen och mina barns hälsa och välbefinnande. Självklar prio ett!

Min egen hälsa och fysik. Har jag inte mental och fysisk hälsa är det inte möjligt att prestera maximalt och se till så att mina nära och kära och jag själv lever bra liv.

Självförverkligande genom arbete och utmaningar. Jag anser det vara viktigt att, som jag själv, brinna för det man gör. Att våga och inte alltid ta den självklara, utstakade vägen.

Pengar. Pengar är viktigt men hamnar ändå sist i min pyramid. Jaga pengar får aldrig vara ett självändamål – det ger varken glädje, kärlek eller en god hälsa.

Dolph är medveten om att gemene man inte staplar upp sitt liv i pyramidform, men anser att många skulle må bra av att göra det ibland – innan de ”går in i väggen”.

Hur ser målgruppen för boken ut?
Jag har tänkt mig att huvudmålgruppen är en man i trettioårsåldern och uppåt, som insett att livet inte bara består av party, snabbmat och dålig sömn. Vi vet ju alla tiden för träning blir lidande när man bildar familj, jobbar hårt och kanske även reser mycket.

Jag har utgått från mig själv. Jag jobbar intensivt och mycket i perioder, är ofta på resande fot och har en familj att ta hand om. Träningen måste därför vara anpassad till förutsättningarna och det går att göra mycket med den egna kroppen som enda träningsredskap.

Övningarna i boken har olika svårighetsgrader och jag tipsar även om kost och kosttillskott, med tillägget att jag själv inte gillar superstrikta dieter. Äter man för det mesta bra och nyttigt gör det inget om man ”slarvar” då och då.

 

Övningar för alla
Den tilltänkta målgruppen har visat sig vara betydligt bredare än 30+ män. Dolph konstaterar leende att många kvinnor gärna köper boken till sina män/pojkvänner – och fans i alla åldrar köper ”Fit forever” till sig själva, som present.

Jag värmer upp lite med säcken, sedan visar jag några basövningar som alla kan köra. Oavsett om du är på ett hotellrum, ett gym eller en filminspelning.

Dolph varvar mellan plankan, armhävningar, crunches, utfall och skuggboxning. Helt utan ansträngning. Han berättar om vikten av core-träning, där inriktningen är mage och rygg.

Min fokus vad gäller den här skräddarsydda träningen, ”F.I.T.” (Fullt Integrerad Träning) ligger på hög intensitet och övningar i kombinationer som passar ditt eget vardagsschema – och ger bra träningseffekt. Utan att du behöver ta dig till en träningslokal.

Boken är praktiskt indelad i sex kapitel med olika fokus; Briefing, Mission, Weaponry, Special Ops, Fuel & Supplies och Tactics.  Du får även fyra praktiska träningskort med specialsydda träningsprogram à la Dolph. Som kanske inte ger dig hans vältränade kropp, men som är en god hjälp på vägen till en bättre, starkare fysik.

Vad gäller Special Ops-träningen har jag tre smarta tips när man tycker att man inte riktigt hinner med. 1) Var realistisk med dina träningsmål om du har en period med hårt arbete eller mycket resor. 2) Om du inte kommer iväg till något gym, kör ett kortare träningsprogram hemma. All träning är bättre än ingen alls! 3) Försök att alltid täcka in minst två av de tre väsentligheterna för att behålla formen, det vill säga träning, nyttig kost och sömn!

Dolph ser träningen som en långsiktig investering och han räknar med att följa sitt eget motto och hålla sig fit forever. När vi lämnar lokalen ska Dolph fortsätta slipa på träningen tillsammans med mentorn Brian Fitkin, inför sin uppvisning på karate-VM i Tokyo nästa år. Som han själv säger:

Träningen är mitt liv och kommer alltid så att förbli!

 

Text: Marie Arpnäs

Foto: Per Bernal