Jag har drivit eget i lite över 3 år nu och det absolut bästa med det är friheten och flexibiliteten. Man är chef över sin tid och väljer själv sina uppdrag. Det sämsta med att vara egen är att det inte finns något skyddsnät – if it’s to be, it’s up to me. Men, om man kan hitta verktyg för att skapa den här tryggheten – då är entreprenörskap det bästa som finns! Jag tänkte dela med mig av mitt tips och mitt sätt att se på det.

Vi har precis gått in i september 2012, men jag är någonstans i februari 2013 i min planering. Vi pratar alltså ett halvår från nu.  Inte allt såklart, men tillräckligt för att jag ska känna mig säker på att jag kommer ha vettiga uppdrag, nog med kunder och samtidigt tid för att skapa nytt. Alltså är min ekvation mellan det som jag kallar “Plan” och det som jag kallar “Execute” så här. (jag älskar att de är handritade btw!)

Just nu jobbar jag “Execute” med det som äger rum i oktober-november (och här och nu försås!), men jag planerar jan-mars 2013. På samma sätt har det som sker nu planerats långt innan sommaren. Något som man ofta glömmer nämligen – särskilt som ny egen företagare inom den här branschen – är att många aktiviteter kräver marknadsföring, PR, tillstånd och annat som tar tid! Och det tar tid för målgruppen att registrera en aktivitet – fatta beslut – planera – betala för den mm mm. (Vi kan inte förvänta oss av våra kunder att de ska kunna fatta beslut om t.ex. ett träningsevent i en handvändning, även om vi själva tycker att det är världens bästa grej!) Så för att ett event ska få den genomslagskraft som man önskar, och för att ge det de bästa förutsättningar för succé, så måste man börja i tid. Jag och Janne håller för fullt på att planera nästa sommar!

Och den här framförhållningen – känslan att ha planerat färdigt för en period fram är enligt mig säkerhet i entreprenörstermer. Så här:

 

Eftersom jag har planeringen fram till årsskiftet under kontroll och vet redan nu vad som händer året ut, så kan jag…. slappna av. Och verkligen fokusera på det som ska göras härnäst. Jag behöver inte samtidigt jaga uppdrag här och nu, utan kan koncentrera mig på att optimera våren, i lugn och ro. Få tid att tänka över och analysera framtida uppdrag, spika marknadsplaner och deadlines utan stress mm. Och ibland faktiskt….. ge mig själv lite ledigt!

Naturligtvis går inte allt att planera så långt i förväg och spontanitet är jätteläckert! Så lämna alltid lite utrymme för uppdrag som du bara inte kan tacka nej till, men se till att ha grundplåten klar!

Nu ska jag sätta mig och börja spåna på Zumbaschema för VT2013! Vi hörs snart igen!

 

(läs mer om mig och av mig här)