När det handlar om att uppnå sina mål och drömmar så gäller det att man har rätt inställning. Det handlar om att vara beredd att göra JOBBET. Alla mina olika PT-klienter har såklart olika grader av inre motivation, hur man prioriterar sin träning i förhållande till övriga livet. Vissa har en del ursäkter för sina “dåliga” val, andra gör ett bättre val 9 fall av 10. Vare sig det handlar om träning eller kost så finns det alltid olika val. Du kan välja att äta hamburgarmenyn på donken, eller så kan du äta en keso med en frukt. Du kan välja att strunta i träningen idag för att du inte “hinner”, eller så kan du träna dem 32 minuter som du vet att du hade hunnit.

Alla val man gör är en del av jobbet. Den andra delen är att ha 100% fokus när du väl utför träningen. Här tänkte jag ta mig själv som exempel. I övningen “sidolyft med hantel i en rygglyftsställning” har jag under en längre tid presterat 3 set med 12 rep. på varje sida med en 20kg hantel och känt mig nöjd, det blev rejält jobbigt på slutet, men inte mer än så. Har jag utvecklats i den eller styrkan i sidan av min mage, N E J. Häromdagen tränade jag magen tillsammans med en kille på Member i Västerås. När vi kom till den övningen så började jag och gjorde mina 12 rep med 20kg. När det sedan blev hans tur så gjorde han 20 (!). Borde han orka dubbelt så mycket som mig? Här kom mitt fokus in, inställningen. Nästa set gjorde jag 30, nästa gjorde han 33, sista setet gjorde jag 40! Jag har alltså under en längre tid inbillat mig att jag tagit ut mig, men haft kraft att göra 28 rep. till. Blir så sjukt jävla irriterad och arg på mig själv, samtidigt som jag är glad att jag kom till insikt.

 

Jag har aldrig haft problem att ta ut mig till 100% i pressövningar, där man har en vikt som kan “skada” en. Typ bänkpress och knäböj, trycker du inte upp stången så kommer det bli jävligt besvärligt. I magövningar, ryggövningar, armövningar så ska du ofta dra något till dig, vikten kommer falla ifrån dig om du släpper, den kommer inte landa på dig. Mycket lättare att ge upp med andra ord. Som i övningen jag talade om ovanför så handlar det så mycket om att vara beredd att göra jobbet, nu vet jag att jag klarar mycket mer än vad jag presterat innan och ursäkterna är bortblåsta.

När det känns förjävligt, hela kroppen svider, musklerna skriker efter vila, då ORKAR du mer, gör JOBBET! Du kan få det du vill ha om du VILL. Det är viktigare att du tränar 30 min 100% målmedvetet än att du tränar 3 timmar på 87%. Som så ofta, kvalité framför kvantitet.

Om du inte når dina mål, fråga då dig själv: Gör jag vad som krävs? Gör jag allt som står i min makt för att nå dit jag vill? Ett tips är att hitta en likasinnad träningskompis, eller ta hjälp av en PT.

 

 

Jag vet att du KAN, OM du VILL!

//V3