Får du ont av dina skor?

-Tänk på det här när du köper nya i höst

Ska vi köpa skor som är bekväma eller ska vi köpa skor som enbart är snygga? Kan man kombinera komfort med elegans? Det här är frågor som vi kan tänka oss de flesta funderar över när de köper skor.

Skornas funktion är att stärka fötterna och därför undvika skador i kroppen. Man kan säga generellt att vinterskor brukar vara bättre än sommarskor och träningsskor bättre än finskor. Rätt träningsskor är formade efter foten och har bra svikt med luftkuddar och tjocka sulor.

När du väljer skor är det viktigt att du köper skor som är rätt storlek. Det är vanligt att fötterna ändras efter år av belastning på hårda golv, graviditet, ökad kroppsvikt eller joggning på asfalt.

Skorna ska vara tillräckligt breda så att foten inte kläms, men de får inte vara för breda så att foten glider fram och tillbaka i sidled. Skorna ska heller inte bli för nerslitna innan nya köps, eftersom de då tappar sin form och stödfunktion. När skor har använts ett tag, kan man tydligt se hur man belastar fötterna. Slits de ner jämnt eller mer på den ena foten? Slits de mer på insidan eller utsidan på hälen?

Dåliga förutsättningar för fötterna kan ge upphov till obalans i kroppen exempelvis som smärta i knäna, höfterna och i ryggen. Skador kan alltså uppkomma av att fötterna ser ut på ett sätt och om man sedan väljer ett par skor som är mer moderiktiga än fotriktiga så kan det påverka övriga kroppen.

Vi kommer nu ge dig några tips på vad du ska tänka på när du köper skor, vilka skor som är enbart snygga och vilka som är fotriktiga.

Olika skor kan ge olika typer av besvär

Höga klackar

Höga klackar leder till ökad svank som kan orsaka smärta i ländryggen. Speciellt om du haft besvär med ryggen sedan innan.

Skor med höga klackar som är för smala nedtill och klämmer ihop framfoten eller trycker ihop tårna kan ge stickningar och pirrningar mellan tårna sk. mortons neurom. Tryck över framfoten kan även leda till ökad risk för artros i stortåns grundled sk hallux rigidus eller sned stortå sk hallux valgus.

Skor som pumps eller höga skor med stillettklackar ger dålig tryckfördelning över hälbenet som kan leda till smärta i hälkudden.

Tänk på: När du provar skon ska den inte sitta för åtsittande över tårna, du ska kunna röra på tårna.

 

Kängor:

Kängor som är uppbyggda med en hård hälkappa kan trycka in i hälsenan om skon sitter för trångt. Det leda till skavsår och hälsenesmärtor.

Tänk på: Att skon inte ska sitta för trångt och helst inte ha hård hälkappa. Kan även vara bra att ha skoinlägg om sula är för tunn.

Stövlar:

Trånga stövlar som sitter åt för mycket runt vaden kan ge krampkänningar.

Tänk på: Lägga ut skor hos skomakaren ifall den sitter för tajt. Du ska kunna ha ett finger mellan benet och stöveln som riktmärke när du provar stövletter.

Låga & platta skor

Låga, platta skor och herrskor med hård klack utan dämpning kan tillsammans med ett stående jobb på hårda golv öka risken för smärtor i fotled och vadmuskulaturen. Vanligt förekommande skador är hälsporre och hälseneinflammation.

Skorna har även ofta dålig stötdämpning som kan öka kompressionen i ländryggen. Detta kan ge en trötthetskänsla i ryggen och höfterna. Vid långvarig användning av sådana skor kan det även ge mer allvarliga ryggbesvär så som ryggskott.

Tänk på: Om du köpet ett par låga, platta skor utan dämpning. Så bör du köpa till en inläggssula i skon för att undvika smärtor.

Anpassa skor efter dagens aktiviteter. Ska du gå mycket under dagen är det bra att inte gå i stillettklackar eller i för trånga pumps. Belastningen på hälkudden och mellanfoten blir för hög. Välj istället en låg mer bekväm sko.

Ett bra tips är att ha två par skor på jobbet att variera emellan. Finskor till möten och bekväma skor vid arbetsplatsen.

Tex till; Stefan Jadestig & Desiree Thörnroos är leg. naprapater och driver företaget idrottsskadespecialisterna. Är experter på behandling och rehabilitering av idrottsskador. Båda har bakgrud som elitidrottare. www.idrottsskadespecialisterna.se