Mår vi bra så presterar vi bra och en kropp i balans är en glad kropp. Men hur skapar vi då balans? Givetvis så är det flera aspekter som spelar in som prestation, mat, återhämtning och mental balans (stressfaktorn) för att komma åt helheten. Vilket vi också eftersträvar.

Då vi berör maten som är lite mitt ämne i just detta specifika forum, så är det viktigt att hålla blodsockerkurvan på en jämn nivå för att må bra och hålla fokus under dagen. Det är just därför det är så oerhört viktigt att äta på regelbundna tider och av rätt energikällorrätt tidpunkter. Vi eftersträvar efter att eliminera de klassiska dipparna som vi lätt kan drabbas av på seneftermiddagen då vi glömt bort att äta mellanmålet. Det bör inte passera mer än max tre timmar mellan måltiderna om vi ska orka träna efter arbetstid.

Då vi äter så tillsätts hormonet insulin som ”samarbetar” med kortisol, vilket är kroppens stresshormon. Vid lagom dos så verkar kortisol positivt på blodsockret och omvandlar fett och proteiner till blodglykos-vilket är detsamma som energi till musklerna. Kortisol tillsätts också då vi stressar mycket och sover dåligt. Stresshormon i för hög dos är negativt för hälsan och bryter ner muskelmassa och ökar fettinlagringen. Äter vi godis, det vill säga snabba kolhydrater, så skjuts blodsockret i höjden och vi känner oss först pigga, men sen snabbt trötta igen. Därför är det viktigt att välja ett bra mellanmål som innehåller långsamma kolhydrater. Om du låter det passera för lång tid mellan måltiderna så kan kroppen i värsta fall ställa in sig på ”svältläge” och börjar spara energi istället för att frigöra den. Av samma skäl är det viktigt att äta direkt efter träningen för att inte få en oönskad effekt än vad vi är ute efter- på grund av stresshormonet. Så; ”no more hoppa över mellanmålet”, hoppas jag? Efter du tagit till dig kontentan av detta inlägg …

Skådespelerskan Gwynet Paltrow har försått vikten av mellanmål. Bild: Allover press

 

Läs mer om nyttiga mellanmålsalternativ på: www.reztart.se

 

Malin Nylén – www.malinnylen.com